Docenten en Leraren

Docenten

Dorien Quik
Na haar doctoraalstudie biologie bestudeerde Dorien vele jaren het esoterisch christendom en volgde een vijfjarige studie boeddhistische filosofie.
Ook volgde ze een 2-jarige universitaire studie Westerse filosofie.
Zij begeleidt al meer dan 25 jaar groepen, de laatste 20 jaar verzorgt zij de boeddhistische filosofie- en meditatielessen.

 


Peter Schuh

Peter Schuh volgde lessen/cursussen bij diverse boeddhistische leraren. In 1999 is hij begonnen met de studie boeddhistische filosofie onder leiding van Geshe Ngawang Sönam, die hij in 2004 met succes kon afsluiten. Naast het al jaren verzorgen van lezingen over verschillende onderwerpen van het boeddhisme, is hij in 2020 ook weer begonnen zich verder te verdiepen in de boeddhistische filosofie.

 

Jolanda Burbank
Jolanda Burbank beoefent sinds 1980 meditatie. Ze heeft bij leraren in verschillende tradities les gehad (Zen, Vipassana in Myanmar, Tibetaans Boeddhisme). Ze begon haar meditatiebeoefening tijdens haar studie bij Hetty Draaijer. Sinds 2005 is ze in de leer bij Tulku Lobsang Rinpoche.  Ze is voorzitter van Nangten Menlang, de stichting die de activiteiten van Tulku Lobsang Rinpoche in Nederland verzorgt.
Daarnaast heeft ze een eigen praktijk waar ze coaching en individuele meditatiebegeleiding geeft.

 

Janine Schimmelpenninck
Janine Schimmelpenninck heeft in 2008 de Tibetaans boeddhistische leraar Tulku Lobsang Rinpoche ontmoet bij wie zij tot op heden boeddhistisch onderricht volgt.
De boeddhistische psychologie sprak haar in het bijzonder aan, waarop zij besloot zich met name op deze psychologie te gaan richten. Zij is sinds 2012 bestuurslid bij Nangten Menlang Nederland, de stichting die de activiteiten van Tulku Lobsang Rinpoche in Nederland verzorgt. In 2014 heeft zij haar eigen stichting The Orange Tree Foundation opgericht van waaruit zij diverse trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling aanbiedt.

 

Leraren

Amnyi Truichung Rinpoche
Amnyi Truichung Rinpoche heeft in het verleden meerdere teachings en inwijdingen gegeven aan de dharmacursisten van Stichting Bodhisattva.
De stichting is heel blij weer in contact te zijn met Rinpoche nu hij in Nieuw-Zeeland is! Hij heeft aangegeven dat hij ons weer teachings -via Zoom- wil geven.
De essentie van het boeddhistisch onderwijs is volgens Rinpoche ‘Een goed hart, warme gevoelens, vriendelijkheid….’.

Rinpoche houdt zich heden ten dage vooral bezig met het Vista project in Tibet. Dit project richt zich op de basisvorming en vakopleidingen van nomaden in Oost-Tibet, daar zij scholing missen, én om de oude cultuur van Tibet te bewaren en verder te ontwikkelen. Meer lezen.

 

De eerbiedwaardige Tulku Lobsang Rinpoche is een zeer geliefde boeddhistische meester. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo, Oost-Tibet. Op zijn 13de werd hij herkend als de incarnatie van de Nyentse lama, en kwam hij aan het hoofd van het Gelug klooster. Hij ontving heel intens onderricht in filosofie, geneeskunde en astrologie van de verschillende overdrachtslijnen.

Al gauw werd echter duidelijk dat zijn missie ergens anders lag. Om zijn leringen makkelijker toegankelijk te maken reist hij de wereld rond om lezingen, workshops, retraites, consulten en opleidingen te geven in samenwerking met plaatselijke centra. Hij onderwijst methodes voor het bereiken van fysieke gezondheid, mentaal geluk en ontwikkeling van de geest. Hierbij volgt hij de weg van het midden, om bij iedereen de aangeboren wijsheid te doen opleven.

Zijn speciale bekwaamheden in de kunst van het helen en in de medische wetenschap, zijn spontane en compassievolle manier van onderwijzen, zijn vriendelijkheid en boeddhistische wijsheid maken Tulku Lobsang een waardevolle intermediair van de Tibetaanse boeddhistische cultuur en haar tradities.

 

Ponlop Tsangpa Tenzin Rinpoche werd in 1986 tot monnik gewijd. Van 1992 tot 2001 studeerde hij bön, soetra, tantra, dzogchen en algemene Tibetaanse wetenschappen onder leiding van Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche en Menri Tridzin Rinpoche in het Menri-klooster in Noord-India. In 2001 behaalde hij zijn geshe-graad. Vanaf 2004 vervult hij de functie van Ponlop, hoofdleraar en hoofd studieprogramma van het klooster Tritsen Norbutse in Kathmandu. Hij vervult daarmee een centrale rol in het behoud en de overdracht van de yungdrung-bön traditie.

Ponlop Tsanga Tenzin Rinpoche geeft sinds 2014 les in het westen. In dat jaar gaf hij in Nederland onderricht over de Vier Wielen van Dzogchen van Boeddha Tonpa Shenrab Miwoche. Momenteel is hij bezig aan een serie over de Gyalwa Chaktri, één van de belangrijkste praktische handboeken voor de beoefening. Zijn stijl van lesgeven is helder, betrokken en zeer toegankelijk.