Archief activiteiten

Inleiding tot de boeddhistische psychologie, door Janine Schimmelpenninck

Boeddhistische psychologie is een bijna 2.500 jaar oude psychologie en tegelijkertijd actueler dan ooit. Boeddhistische psychologie gaat over onze innerlijke natuur. Het beschrijft en verklaart de natuurlijke werking van onze geest aan de hand van 51 zogeheten mentale factoren.
Het doel van deze psychologie is begrijpen hoe je je eigen mentale welzijn op een natuurlijke manier kunt borgen en hoe je anderen daarbij kunt helpen. Dat maakt deze  psychologie zo realistisch en waardevol. Het is een zeer praktische psychologie, waarmee je direct aan de slag kan. Meer lezen.

 

Lezing: De kracht van verwondering
door Dorien Quik 

De kracht van verwondering is het pad van karma naar dharma, waarbij karma onze geconditioneerde geest vertegenwoordigt en dharma de intrinsieke werkelijkheid van de geest. Intrinsiek wil zeggen dat we in staat zijn onszelf zonder al onze conditioneringen te leren kennen, en zo weer in contact komen met onze zuivere kennende aard: de natuur van onze geest. Deze is nooit geboren, nooit gestorven, zuiver, helder en onverwoestbaar gelijk een diamant en komt als gelukzaligheid tot uitdrukking. De Boeddha leerde ons een eenvoudige methode om de gelukzalige kracht van de geest te ervaren, namelijk door bewustwording van de adem. Hiervoor is concentratie nodig die ontstaat uit ontspannen aanwezig zijn en alertheid. Geestelijke gelukzaligheid heeft verwondering als voertuig.
In deze lezing zullen we onderzoeken of de natuur van de geest samen met de adem verwondering kan schenken en zelfs een blijvend en gelukzalig gevoel, dat als een innerlijke glimlach door onze persoonlijkheid heen straalt.

Datum: 6 februari

Tijd: 10.30 – 12.00 uur

Locatie: Potgieterweg 4, 2061 CT Bloemendaal

Graag vooraf aanmelden via opgavedekapel@gmail.com of bellen naar Sjoukje Schaafsma (tel 06 2283 1217)

 

Stiltedag op 28 december 2021 via Zoom  
o.l.v. Dorien Quik 

Het is een dag van inkeer. Het jaar dat bijna voorbij is laten we de revue passeren en we schenken alle gelukkige en in mededogen getransformeerde niet gelukkige momenten aan de kosmos.
Van 10.00 – 17.30 uur is er volledige stilte en zullen zitmeditaties worden afgewisseld met loopmeditaties. Ook de pauzes en lunch worden in stilte doorgebracht.
Uit vorige jaren is gebleken dat het ervaren van de stilte via Zoom heel effectief kan zijn voor iedereen die meedoet.

Heeft u geen of weinig ervaring met het boeddhisme of met meditatie dan zou dit een mooie kennismaking kunnen zijn.

 

Datum: dinsdag 28 december 2021

Tijd: van 10.00 – 17.30 uur

Programma: 

10.00 uur – 11.00 uur stiltemeditatie
11.00 uur – 11.30 uur koffie/thee in stilte
11.30 uur – 12.00 uur loopmeditatie
12.00 uur – 12.30 uur stiltemeditatie
12.30 uur – 13.30 uur lunch in stilte
13.30 uur – 14.00 uur loopmeditatie
14.00 uur – 15.00 uur stiltemeditatie
15.00 uur – 15.30 uur thee/koffie in stilte
15.30 uur – 16.00 uur loopmeditatie
16.00 uur – 16.45 uur stiltemeditatie
16.45 uur – 17.15 uur reciteren ‘Om mani padme hung’
17.15 uur – 17.30 uur eindigen

 

Inleiding tot de boeddhistische psychologie 2021
o.l.v. Janine Schimmelpenninck
 
Boeddhistische psychologie is een bijna 2.500 jaar oude psychologie en tegelijkertijd is deze psychologie actueler dan ooit. Boeddhistische psychologie gaat over onze innerlijke natuur. Het beschrijft en verklaart de natuurlijke werking van onze geest aan de hand van 51 zogeheten mentale factoren. Het doel van deze psychologie reikt verder dan het  simpelweg bieden van inzicht in het reilen en zeilen van de geest.

Het doel van deze psychologie is begrijpen hoe je je eigen mentale welzijn op een natuurlijke manier kunt borgen en hoe je anderen daarbij kunt helpen. Dat maakt deze  psychologie zo realistisch en waardevol. Het is een zeer praktische psychologie, waarmee je direct aan de slag kan.

We nemen onze buitenwereld van binnenuit waar. De kwaliteit van onze waarneming wordt dus ook van binnenuit gegeven. Dat is waar je bij deze psychologie begint: binnen, bij jezelf, bij je waarneming. We zien wat we denken en denken niet wat we zien. Wat we denken en zien komt niet altijd overeen met de werkelijkheid, hetgeen veel problemen en conflicten veroorzaakt. Daarom is deze psychologie zo belangrijk.

In deze cursus zullen de belangrijkste punten van de boeddhistische psychologie aan de orde komen. Je leert de verschillende psychologische functies voor jezelf te ontdekken en hoe je deze bewuster kunt toepassen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
– Wat is onze geest?
– Welke soorten geest of bewustzijn zijn er?
– Egoïsme versus wijsheid.
– De diverse vormen van waarneming.
– De geest en de 51 mentale factoren.
– De rol van angst en verwachtingen.

Na het volgen van de cursus heb je een goed beeld van wat de boeddhistische psychologie je te bieden heeft en weet je hoe je deze verder kunt bestuderen.


 

 

Een heerlijke ontspannen 3-daagse Boeddhavakantie op 23, 25 en 27 augustus 2021U kunt kennismaken met yoga vanuit de oude traditionele Saswitha School, u leert Boeddha’s schilderen en u kunt de Metamorfosemassage, een zacht cirkelende massage op voeten, handen en hoofd, zelf geven en ontvangen.

Saswitha Yoga o.l.v. Geeske Dekker. Geeske geeft sinds 3 jaar yogalessen. Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga waarbij de asana’s (staande, zittende en liggende yogahoudingen) zorgvuldig worden opgebouwd en je bewust contact maakt met je lichaam, je gevoel en je bewustzijn. De houdingen kunnen aan ieders mogelijkheden worden aangepast. De adem wordt gebruikt om je bewegingen te begeleiden en je aandacht te bundelen. Saswitha Yoga brengt je op subtiele wijze bij je eigen innerlijke ervaring en je ervaart hoe je lichaam, adem en denken met elkaar verbonden zijn. Saswitha yoga is voor iedereen, of je nu geen, weinig of veel yoga-ervaring hebt.

Boeddha’s schilderen o.l.v. Hilde Beeftink Hilde geeft al jaren bij Stichting Bodhisattva schilderles in Boeddha’s. Allereerst wordt onder begeleiding gekozen uit aanwezige of zelf meegenomen afbeeldingen van boeddha’s, waarna op papier of schilderdoek met potlood of houtskool een schets wordt gemaakt. Er kan gekozen worden voor het precies naschilderen, maar ook voor een vrije weergave. De gekozen afbeeldingen en schetsen worden besproken met Hilde, waarna in diverse fasen het schilderij wordt opgezet. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan kleur, penseelvoering en schildertechniek. Altijd in de stijl die bij je past. Je kunt je eigen spullen en verf meenemen, maar ook gebruik maken van de aanwezige materialen.

MetaMorfose Massage o.l.v. Willy Westerhuis Maak kennis met een unieke methode om tot ontspanning van binnenuit te komen. Zacht cirkelende bewegingen op de reflexzone van de wervelkolom op de voeten, handen en het hoofd zorgen voor een natuurlijk herstel van het evenwicht tussen willen, voelen en denken. Het geeft ruimte in lichaam en geest, waardoor de levensenergie gaat stromen en je weer in je natuurlijke zachtheid en creativiteit kunt komen. Tijdens deze kennismaking kun je de dieptewerking ervaren als je deze massage ontvangt en zelf geeft. Alleen de sokken en schoenen hoeven uit.

Data: maandag 23, woensdag 25 en vrijdag 27 augustus

Tijden: Saswitha Yoga   9.30 – 10.45 uur
Koffie/thee  10.45 – 11.00 uur
Boeddha’s schilderen  11.00 – 13.00 uur Lunch                                    
13.00 – 14.00 uur
MetaMorfoseMassage met koffie-/theepauze 14.00 – 16.00 uur

Kosten: voor 3 dagen € 120,– incl. lunch, koffie en thee.

Locatie: Prins Alexanderweg 54b, Huis ter Heide

 

Stiltedag 28 december 2020
o.l.v. Dorien Quik

Het is een dag van inkeer. Het jaar dat bijna voorbij is laten we de revue passeren en we schenken alle gelukkige en in mededogen getransformeerde niet gelukkige momenten aan de kosmos.

I.v.m. de harde lockdown die vanaf 15 december is ingegaan, is er de mogelijkheid om deze dag via Zoom mee te beleven. Dorien Quik zal deze dag vanuit Huis ter Heide begeleiden.

Van 10.00 uur – 17.00 uur is er volledige stilte en zullen zitmeditaties worden afgewisseld met loopmeditaties. Ook de pauzes worden in stilte doorgebracht.
Heeft u geen of weinig ervaring met het boeddhisme of met meditatie dan zou dit een mooie kennismaking kunnen zijn.

 


Tijd:
van 10.00 – 17.00 uur

Kosten: er zijn geen kosten aan verbonden, maar een donatie voor onze projecten is natuurlijk altijd welkom.

 

Themadagen: De kracht van de innerlijke glimlach, transformatie van angst door Dorien Quik.
Zaterdag 26 september en 3 oktober 2020: de tweede themadag (3 okt.) wordt gegeven op 3 en 10 oktober.
 


In deze twee dagen zullen we kennismaken met de kracht van de innerlijke glimlach. Lachen is een natuurlijke uiting van vreugde en dat geluid is gelukkig vaak te horen. Dit in tegenstelling tot de glimlach, die geluidloos is omdat hij ontstaat vanuit de diepte van ons hart. Hij ontstaat ‘als vanzelf’ door innerlijke vreugde in ons hart; blijdschap die niet afhankelijk is van omstandigheden. We kunnen de innerlijke glimlach bewust leren ervaren door de geest op een juiste wijze te trainen. Dit betekent dat we de geest eerst moeten leren kennen in al zijn facetten, zowel de mooie als de niet mooie kanten. Want pas wanneer ons onderscheidingsvermogen is gebaseerd op kennis over de werking van de geest en ervaringen opgedaan in meditatie, kunnen we een bewuste keuze maken. De mooie kanten van de geest zoals gelijkmoedigheid en mededogen, en de niet mooie kanten van de geest zoals begeerte en haat, zijn beide altijd even krachtig aanwezig. Anders zou de mens niet over een vrije keuze beschikken waar hij heel bewust gebruik van kan maken. Het gaat er dus om een bewuste keuze in het moment te maken. Dit blijkt in de praktijk toch niet altijd eenvoudig te zijn daar we vaak overmand worden door vele invloeden van buitenaf waardoor we de keuze instinctief, vanuit onze overlevingsstrategieën, maken. Iedere gedachte vertegenwoordigt een bepaalde kracht of energiestroom. Een veel voorkomende gedachte of kracht van de ongetrainde geest is angst. Angst is echter niet alleen aanwezig in het individu maar waait over heel de wereld. Toch, als we de angst in onszelf overwinnen en bewust onbevreesd zijn, heeft dit zeker effect op onze omgeving. Dit zou ons kunnen aanmoedigen om in alle openheid objectief naar de angst als fenomeen te kijken, zodat we deze werkelijk kunnen onderzoeken. Binnen de boeddhistische filosofie worden acht verschillende soorten angst onderscheiden. Deze gaan we onderzoeken met de daarbij behorende tegenkrachten of gedachten, die ontstaan door het trainen van de geest. In de geleide meditaties zullen we ervaren dat de kracht van mededogen, die ons innerlijk licht vertegenwoordigt, de kracht van de angst, die de versluierde geest vertegenwoordigt, in zich opneemt waardoor ‘als vanzelf’ de innerlijke glimlach ontstaat. Dit is wat we in dit moment zijn.  

Tijd: van 10.00 – 16.00 uur

Locatie: Molen de Windhond, Molenweg 30, 3764 TA  Soest. Makkelijk bereikbaar en vanaf Station Soest Zuid 10 minuutjes lopen.

 

Kosten: € 80,- inclusief reader, koffie/thee en eenvoudige lunch 10% korting voor Dharmacursisten. Het bedrag kunt u storten op Rek: NL24 ABNA 0433854162 t.n.v Stichting Bodhisattva o.v.v. Themadagen.


Lezingencyclus: Ontwaken door liefde,
het onthullen van je diepste goedheid door Peter Schuh.
Deel 1 start op zondag 26 januari 2020 (11.00 uur – 12.30 uur) vervolgdatum: 23 februari. De kracht van de liefde. 


Onvoorwaardelijke liefde en mededogen, ondersteund door sympathie en gelijkmoedigheid, behoren tot de essentiële kwaliteiten die de Boeddha zijn volgelingen leerde te cultiveren. Maar helaas wordt deze aangeboren goedheid sterk versluierd door onze denkpatronen en onze geconditioneerdheid. Door het overwinnen van deze hindernissen zal het ons uiteindelijk lukken om door deze verduisterende patronen heen te snijden. Het is de kracht van liefde, compassie en wijsheid, die zich in het individu roert en haar aanzet tot de volledige realisatie. Wanneer deze diepe vastberadenheid het hart en de geest van een persoon in beslag neemt, maakt het hem of haar tot een bodhisattva, iemand wiens leven gericht is op spiritueel ontwaken in het belang van ons allen. Voor de bodhisattva worden liefde, mededogen en wijsheid zo’n blijvende drijfkracht dat haar of zijn dagelijkse handelingen een enorme steun kunnen zijn in het leven van de mensen om haar of hem heen. Onvoorwaardelijke liefde en mededogen, ondersteund door welgemeende vreugde en gelijkmoedigheid, behoren tot de essentiële kwaliteiten die de Boeddha zijn volgelingen leerde te cultiveren. De teksten verwijzen naar deze vier krachtige gemoedstoestanden als de grenzeloze houdingen, waarbij liefde de krachtige en blijvende wens is voor alle wezens om intens gelukkig te kunnen zijn, mededogen de blijvende wens is dat alle wezens vrij zijn van lijden en de diepste oorzaken ervan en sympathieke vreugde of medevreugde is vreugde hebben in het geluk van alle andere voelende wezens. De laatste gemoedstoestand is gelijkmoedigheid. Het is de diepe wijsheid die voorbijgaat aan onze zelfzuchtigheid waardoor de drie voorgaande houdingen onpartijdig, allesomvattend en standvastig worden. Wanneer deze diepe vastberadenheid het hart en de geest van een persoon in beslag neemt, dan ontwikkelt hij de verlichtingsgeest, of bodhicitta. Hij wordt een bodhisattva, en hij doet een innerlijke belofte om zijn geest voor altijd te zuiveren en te vervolmaken zodat hij in staat is om alle levende wezens werkelijk te helpen. Hierdoor worden liefde en mededogen zo’n blijvende drijfkracht dat al zijn dagelijkse handelingen een enorme steun zijn voor alle levende wezens om hem heen. Zo zul je door het ontwaken van de kracht van liefde de verantwoordelijkheid nemen om jezelf te herontdekken en zul je deze enorme goedheid steeds meer verdiepen ten dienste van alle levende wezens in onderlinge verbondenheid.
Kosten: € 5,- Het bedrag gaarne vooraf overmaken op bankrekeningnummer NL24 ABNA 0433 8541 62 t.n.v. Stichting Bodhisattva o.v.v. ‘Lezing zondagmorgen’
Stiltedag 28 december 2019: een dag van inkeer
o.l.v. Dorien Quik.

Van 10.00 uur – 17.00 uur is er volledige stilte en zullen zitmeditaties worden afgewisseld met loopmeditaties. Ook de pauzes en de lunch worden in stilte doorgebracht. Heeft u geen of weinig ervaring met het boeddhisme of met meditatie dan zou dit een mooie eerste kennismaking kunnen zijn. Vanaf 17.00 uur praten we weer gewoon met elkaar en volgt er een diner en een prachtig optreden over de klank van liefde.
De dag is zodanig ingedeeld dat u ook kunt kiezen voor een gedeelte van de dag: 10.00 uur – 17.00 uur: stiltemeditatie inclusief lunch, thee/koffie; 17.30 uur – 19.00 uur: diner; 19.30 uur – 21.00 uur: Klank van Liefde, een verhaal over Psyche en Eros door Frédérique te Dorsthorst en Martine van der Meulen.


Klank van liefde.
De muzikale en verhalende voorstelling ‘Klank van Liefde’ gaat over de zoektocht naar de ware liefde. De voorstelling is gebaseerd op het Griekse verhaal over de liefde tussen het aardse meisje Psyche en de godenzoon Eros. Frédérique te Dorsthorst en Martine van der Meulen (Soulful pianomuziek) laten in woord en muziek horen, zien en voelen, dat dit eeuwenoude verhaal nog steeds actueel is. ‘Klank van liefde’ gaat ook over hoe wij zelf binnen in ons balans zoeken tussen onze Ziel (psyche) en onze Passie (Eros), tussen onze eigen mannelijke en onze vrouwelijke energie. Oprechte liefde voelen voor jezelf, maar ook voor anderen, lukt alleen als je authentieke innerlijke ziel verbonden is met je passie voor de dingen die je doet. Frédérique te Dorsthorst heeft Nederlands gestudeerd, zich gespecialiseerd in middeleeuwse literatuur en later de opleiding tot professioneel verteller aan de Vertelacademie gevolgd. Verhalen raken op een niveau in het onderbewustzijn en hechten zich daar en herbergen wijsheden uit een (recent) verleden.

stiltedag bodhisattva

Locatie: De Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3722 JJ  Bilthoven  


Impressie van het 15 jarig jubileumfeest op 15 oktober 2019

Het was een feestelijke, kleurrijke dag waarbij Tulku Lobsang Rinpoche een initiatie aan de dharmacursisten en een lezing aan hen en genodigden heeft gegeven. Er volgde daarna de overdracht van de stichting van het oude aan het nieuwe bestuur. Ook was er een live-videogesprek met Billy Barnaart in Cambodja. Na 15 jaar Stichting Bodhisattva in vogelvlucht, een korte lezing over “Boeddhisme is een levensfilosofie” en een korte lezing over “De 10 treden van het pad om een bodhisattva te worden” te hebben beluisterd, was er ’s avonds een optreden van harpiste Carla Bos, die het verhaal van “De vijf snaren van de harp” in woord en klank vertolkte.   

                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing Bloemendaal: In relatie zijn met jezelf èn de ander vanuit boeddhistisch perspectief op 3 november 2019 door Dorien Quik.


De menselijke geest is tweeledig: er is een absolute en een relatieve geest. Door kennis te hebben over de werking van de geest ontstaat het inzicht hoe deze twee soorten ons leven beïnvloeden. De absolute geest is onvergankelijk en onveranderlijk en de relatieve geest is vergankelijk en veranderlijk. Daar de relatieve geest de fenomenen van onze wereld, zoals gedachten, woorden en vormen vertegenwoordigt, denken we daar veel over te weten. De absolute geest kennen we vaak niet; er is een vermoeden dat deze aanwezig zou kunnen zijn. Binnen de boeddhistische filosofie is er geen enkele twijfel over de absolute geest. Sterker nog, zij stelt dat vanuit het absolute al het relatieve ontstaat. Daarnaast heeft de absolute geest vele prachtige eigenschappen die zich ‘als vanzelf’ ontvouwen zoals helderheid, kennis, oprechte vriendelijkheid, gelukzaligheid en mededogen. In relatie zijn met onszelf betekent dat we de geest in zijn twee hoedanigheden omarmen. In deze lezing zullen we onderzoeken hoe we met beide in contact kunnen komen, hoe dit kan leiden tot een relatie met onszelf en wat dit voor een effect zal hebben op ons leven èn op de ander.
Datum: 3 november 2019
Tijd: aanvang 10.30 uur, sluiting -na koffie en nabespreking- om ca. 12.00 uur.
Locatie: Potgieterweg 4, 2061 CT Bloemendaal