Archief activiteiten

Stiltedag 28 december 2019: een dag van inkeer o.l.v. Dorien Quik.

Van 10.00 uur – 17.00 uur is er volledige stilte, en zullen zitmeditaties worden afgewisseld met loopmeditaties. Ook de pauzes en de lunch worden in stilte doorgebracht. Het geheel staat o.l.v. Dorien Quik.
Heeft u geen of weinig ervaring met het boeddhisme of met meditatie dan zou dit een mooie eerste kennismaking kunnen zijn.
Vanaf 17.00 uur praten we weer gewoon met elkaar en volgt er een diner en een prachtig optreden over de klank van liefde.

De dag is zodanig ingedeeld dat u ook kunt kiezen voor een gedeelte van de dag:
10.00 uur – 17.00 uur:          stiltemeditatie
inclusief lunch, thee/koffie
17.30 uur – 19.00 uur:          diner
19.30 uur – 21.00 uur:          Klank van Liefde
een verhaal over Psyche en Eros door Frédérique te Dorsthorst en Martine van der Meulen

Locatie: De Woudkapel, Beethovenlaan 21, 3722 JJ  Bilthoven

stiltedag bodhisattva

Klank van liefde
De muzikale en verhalende voorstelling ‘Klank van Liefde’ gaat over de zoektocht naar de ware liefde. De voorstelling is gebaseerd op het Griekse verhaal over de liefde tussen het aardse meisje Psyche en de godenzoon Eros.
Frédérique te Dorsthorst en Martine van der Meulen (Soulful pianomuziek) laten in woord en muziek horen, zien en voelen, dat dit eeuwenoude verhaal nog steeds actueel is.

‘Klank van liefde’ gaat ook over hoe wij zelf binnen in ons balans zoeken tussen onze Ziel (psyche) en onze Passie (Eros), tussen onze eigen mannelijke en onze vrouwelijke energie. Oprechte liefde voelen voor jezelf, maar ook voor anderen lukt alleen als je authentieke innerlijke ziel verbonden is met je passie voor de dingen die je doet.

Frédérique te Dorsthorst heeft Nederlands gestudeerd, zich gespecialiseerd in middeleeuwse literatuur en later de opleiding tot professioneel verteller aan de Vertelacademie gevolgd.
Verhalen raken op een niveau in het onderbewustzijn en hechten zich daar en herbergen wijsheden uit een (recent) verleden.

 

Lezing Bloemendaal: In relatie zijn met jezelf én de ander vanuit boeddhistisch perspectief door Dorien Quik

De menselijke geest is tweeledig: er is een absolute en een relatieve geest.
Door kennis te hebben over de werking van de geest ontstaat het inzicht hoe deze twee soorten ons leven beïnvloeden. De absolute geest is onvergankelijk en onveranderlijk en de relatieve geest is vergankelijk en veranderlijk. Daar de relatieve geest de fenomenen van onze wereld, zoals gedachten, woorden en vormen vertegenwoordigt, denken we daar veel over te weten. De absolute geest kennen we vaak niet; er is een vermoeden dat deze aanwezig zou kunnen zijn.
Binnen de boeddhistische filosofie is er geen enkele twijfel over de absolute geest. Sterker nog, zij stelt dat vanuit het absolute al het relatieve ontstaat. Daarnaast heeft de absolute geest vele prachtige eigenschappen die zich ‘als vanzelf’ ontvouwen zoals helderheid, kennis, oprechte vriendelijkheid, gelukzaligheid en mededogen.
In relatie zijn met onszelf betekent dat we de geest in zijn twee hoedanigheden omarmen.

In deze lezing zullen we onderzoeken hoe we met beide in contact kunnen komen, hoe dit kan leiden tot een relatie met onszelf en wat dit voor een effect zal hebben op ons leven én op de ander.

Datum: 3 november 2019, aanvang 10.30 uur, sluiting  -na koffie en nabespreking- om ca. 12.00 uur.

Locatie: Potgieterweg 4, 2061 CT Bloemendaal