Filmmiddag

Data:
26 maart
25 juni

 

26 maart: Walk with me
De bibliotheekcommissie organiseerde op zondagmiddag 26 maart de eerste filmmiddag in 2023. Na een korte introductie over het leven van de wereldberoemde boeddhistische leermeester Thich Nhat Hanh werd de film Walk with me vertoond. Deze film gaat over Thich Nhat Hanh en zijn kloostergemeenschap in Plum Village, Zuid-Frankrijk. Drie jaar lang werd het leven van Thich Nhat Hanh en de zenboeddhistische monniken en nonnen in Plum Village gevolgd. Daarbij komen diverse existentiële vragen aan de orde.

De meditatieve documentairefilm was prachtig om te zien, met een vleugje humor en een fijne sfeer brengend. De middag werd goed bezocht: het aantal aanmeldingen overtrof het aantal beschikbare plaatsen. 

 

25 juni: Milarepa
Op deze tweede filmmiddag in 2023 wordt het bijzondere en waargebeurde verhaal vertoond van één van de grootste, Tibetaanse spirituele leraren: Milarepa.

Milarepa verliest op jonge leeftijd zijn vader, waarna zijn oom en tante het familiefortuin afpakken. Teleurgesteld en woedend leert hij zwarte magie om zich te wreken. Als hij zich realiseert dat zijn acties dood en verderf zaaien, niet in de laatste plaats ook voor zijn eigen familie, komt hij tot inzicht. Hij betreedt het spirituele pad en heeft de vurige wens om leerling te worden van de Tibetaans boeddhistische leraar en vertaler Marpa. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Na veel ontberingen en met eindeloze volharding bereikt hij verlichting.

Milarepa leefde van 1052 – 1135 in Tibet. Naast zijn grootsheid als mysticus, is hij beroemd geworden vanwege de vele liederen en gedichten die hij geschreven heeft. Ook heeft hij vele leerlingen onderwezen op hun pad naar verlichting.

De film is opgenomen in de prachtige landschappen van de Spiti vallei op de grens van India en Bhutan.

Datum: 25 juni

Tijd: 13.30 – 15.30 uur

Locatie: Prins Alexanderweg 54b, 3712 AB Huis ter Heide (Zeist)

Programma:
13.30 – 13.40      Inleiding op de film
13.40 – 15.15      Vertoning film
15.15 – 15.30      Gelegenheid tot vragen en gesprek

Kosten: vrijwillige bijdrage; voor koffie, thee en koekjes wordt gezorgd

Informatie en aanmelden: bibliotheekbodhisattva@gmail.com of tel. 06-48242177