Phowa – De beoefening van bewust sterven

o.l.v. Ponlob Tsangpa Tenzin Rinpoche

In deze tweedaagse workshop op 27 en 28 mei 2023 heeft Ponlob Tsangpa Tenzin Rinpoche onderricht gegeven hoe we tijdens het stervensproces, door het trainen van de geest, helder en bewust kunnen blijven en de geest kunnen overbrengen naar zijn natuurlijke staat.

Alles wat geboren wordt zal ook weer sterven; het is een natuurlijk proces. Ook al weten we dit, toch schuiven we de gebeurtenis waarbij we de aarde verlaten ver voor ons uit.

Hierdoor zal de dood van iemand om wie we geven of de confrontatie met onze eigen sterfelijkheid volkomen onverwachts zijn intrede doen. We zijn er niet op voorbereid en daardoor worden we volledig overmand door de natuurlijke kracht van het sterven. We staan met lege handen omdat we niet weten hoe we met deze kracht moeten omgaan.

Uit het onderricht van Boeddha Shakyamuni kunnen we leren dat het mogelijk is om ons hierop voor te bereiden. Uit zijn nauwgezette en grondige onderzoek waarop zijn leringen zijn gebaseerd, blijkt dat sterven betekent dat geest en lichaam zich van elkaar scheiden. Het fysieke lichaam vervalt en de geest blijft aanwezig. Nu is de vraag of we ons hiervan bewust zouden kunnen zijn, waardoor we helder in onze geest aanwezig kunnen blijven ten tijde van het stervensproces.

De training in Phowa, ook wel ‘de overdracht van bewustzijn’ genoemd, geeft ons de mogelijkheid om ons stervensproces bewust te beïnvloeden.

Phowa is een buitengewoon sterke en snelle methode waarbij we de ultieme bevrijding oefenen tijdens ons sterven en leren vrede te hebben met de dagelijkse vergankelijkheid van alles om ons heen.

Deze workshop is bedoeld voor mensen die meer willen weten over deze beoefening met de daarbij behorende wijsheid. Kennis van het boeddhisme of ervaring met meditatie is niet nodig, de methode is voor iedereen geschikt.