Cursus boeddhistische psychologie; 2022

onder leiding van Janine Schimmelpenninck

Boeddhistische psychologie is een bijna 2.500 jaar oude psychologie en tegelijk is deze psychologie actueler dan ooit. Boeddhistische psychologie gaat over onze innerlijke natuur. Het beschrijft en verklaart de natuurlijke werking van onze geest aan de hand van 51 mentale factoren. Het doel van deze psychologie reikt verder dan het simpelweg bieden van inzicht in het reilen en zeilen van de geest.
Het doel van deze psychologie is begrijpen hoe je je eigen mentale welzijn op een natuurlijke manier kan borgen en hoe je anderen daarbij kan helpen. Dat maakt deze psychologie zo realistisch en waardevol. Het is een zeer praktische psychologie waarmee je direct aan de slag kan.

Je neemt onze buitenwereld van binnenuit waar. De kwaliteit van je waarneming wordt dus ook van binnenuit gegeven. Dat is waar je bij deze psychologie begint: binnen, bij jezelf, bij je waarneming. Je ziet wat je denkt en denkt niet wat je ziet. Wat je denkt en ziet komt niet altijd overeen met de werkelijkheid wat veel problemen en conflicten veroorzaakt. Daarom is deze psychologie zo belangrijk.

In deze cursus zullen de belangrijkste punten van de boeddhistische psychologie aan de orde komen. Je leert de verschillende psychologische functies voor jezelf te ontdekken en hoe je deze bewuster kunt toepassen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:
– Wat is je geest?
– Welke soorten geest of bewustzijn zijn er?
– Egoïsme versus wijsheid.
– De diverse vormen van waarneming.
– De geest en de 51 mentale factoren.
– De rol van angst en verwachtingen.

Na het volgen van de cursus heb je een goed beeld van wat de boeddhistische psychologie je te bieden heeft en weet je hoe je deze verder kan bestuderen.

 

Boek:
Het boek dat Janine Schimmelpenninck geschreven heeft, Natural Skills, is uitgeroepen tot het beste psychologieboek in 2022.

 

Recensies:
Benieuwd naar ervaringen van cursisten over de cursus boeddhistische psychologie: Meer lezen.