Lezingen

Stichting Bodhisattva nodigt u van harte uit

voor deel 3 van de lezingencyclus Mindfulness

op zondag 17 juni a. s. om 11:00 uur

thema van deze lezing: Jhanas of van gerichte concentratie naar onverschrokken ontwaken

door Peter Schuh

Locatie: Prins Alexanderweg 54 b, Huis ter Heide (Zeist)

Kosten: € 5,-

 Jhanas of van gerichte concentratie naar onverschrokken ontwaken

Meditatieve intense concentratie, beter bekend als jhana, leidt tot sublieme toestanden van mentale absorptie. Deze toestanden worden soms voorgesteld als een opeenvolging van acht geleidelijk diepere concentratie-ervaringen, elk voortbouwend op de concentratie die door de vorige ervaring werd gegenereerd. De Boeddha benadrukte steeds weer dat onderzoek van de werkelijkheid met een geconcentreerde geest moet gebeuren. En de jhana’s zijn de methode die hij steeds weer onderwees om de geest te concentreren.

De jhanapraktijk is een traditionele opeenvolging van specifieke absorptietoe- standen waarbij de geest is afgescheiden van zintuiglijke beïnvloeding en diep verenigd is met een gekozen object. De aandacht wordt niet afgeleid of beïnvloed door verdwaalde gedachten of door het opkomen van veranderlijke stemmingen. Zelfs fysieke gewaarwordingen en geluiden vervagen uiteindelijk naarmate de geest volledig ondergedompeld raakt in een continue concentratie.

Jhanas zijn toestanden van geluk die het hart radicaal kunnen transformeren, de geest kunnen hervormen en het bewustzijn kunnen doordrenken met blijvende vreugde, die elk denkbaar zintuiglijk genot overstijgt. Het zijn toestanden van diepe rust, helende verjonging, en diep comfort die een stabiel platform voor transformatief inzicht te creëren. Tijdens de ontwikkeling van jhana verweven we de kalmerende aspecten van concentratie met de onderzoeksaspecten van inzichtmeditatie (vipassana).

Jhanas zijn gewoon een zeer nuttige manier om je geest voor te bereiden, zodat je de werkelijkheid effectiever kunt onderzoeken en de diepere waarheden die tot bevrijding leiden kunt ontdekken, het onverschrokken ontwaken.

Iedere lezing is een afgesloten geheel
U bent van harte welkom

De nieuwe lezingencyclus begint op zondag 28 oktober a.s. om 11.00 uur