Lezingen

Stichting Bodhisattva nodigt u van harte uit

voor het laatste deel van de lezingencyclus Droomyoga

op zondag 25 maart a. s. om 11:00 uur

thema van deze lezing: Bardoyoga

door Peter Schuh

Locatie: Prins Alexanderweg 54 b, Huis ter Heide (Zeist)

Kosten: € 5,-

 

Bardo yoga
Bardo yoga is een contemplatieve praktijk die niet alleen droom- en slaapyoga overstijgt maar deze ook omvat. Al je nachtelijke meditaties zijn er een integraal onderdeel van. Droomyoga bereidt je  voor op de bardo van het sterven en de bardo van het worden. Slaap yoga bereidt je voor op de bardo van dharmata.

Aangezien het proces, dat zich ontvouwt in de bardo’s van de dood, ingebed ligt in de diepten van onze geest, manifesteert het zich ook tijdens het leven op vele niveaus. Er is bijvoorbeeld een levendige overeenkomst tussen de gradaties in verfijning van het bewustzijn die wij tijdens het slapen en dromen doorlopen, en de drie bardo’s die verbonden zijn met de dood. Zo is het inslapen te vergelijken met de bardo van het sterven, wanneer de elementen en gedachtenprocessen oplossen, en het dromen is verwant aan de bardo van wording, de tussenstaat waarin je een helderziend en zeer beweeglijk ‘mentaal lichaam’ hebt, dat allerlei ervaringen ondergaat. Tussen de bardo van het sterven en de bardo van wording is er een hele bijzondere staat van luminescentie of Helder Licht, die de ‘bardo van dharmata’ genoemd wordt. Dit is een ervaring die iedereen overkomt, maar waarvan slechts weinigen zich gewaar zijn. Deze bardo van dharmata komt overeen met de fase die ligt tussen het moment dat we inslapen en het moment dat we beginnen te dromen.

Elke bardo heeft zijn eigen, unieke instructies en meditatie- beoefeningen, die precies afgestemd zijn op deze werkelijkheden en hun bijbehorende geestesgesteldheden. Zo bieden de spirituele beoefeningen en training, die speciaal ontworpen zijn voor elk van de bardo’s, ons de mogelijkheid zo volledig mogelijk gebruik te maken van de gelegenheid tot bevrijding die zij bieden. Het essentiële punt in relatie tot de bardo’s is dat door te trainen in deze oefeningen, het echt mogelijk is deze dimensies van de geest nog tijdens ons leven te verwezenlijken. We kunnen ze hier en nu ervaren.

Iedere lezing is een afgesloten geheel

De nieuwe lezingencyclus start op zondag 15 april a.s. om 11.00 uur

Het thema van deze cyclus is MINDFULNESS