Gastleraren

Ponlop Tsangpa Tenzin Rinpoche werd in 1986 tot monnik gewijd. Van 1992 tot 2001 studeerde hij bön, soetra, tantra, dzogchen en algemene Tibetaanse wetenschappen onder leiding van Yongdzin Tenzin Namdak Rinpoche en Menri Tridzin Rinpoche in het Menri-klooster in Noord-India. In 2001 behaalde hij zijn geshe-graad. Vanaf 2004 vervult hij de functie van Ponlop, hoofdleraar en hoofd studieprogramma van het klooster Tritsen Norbutse in Kathmandu. Hij vervult daarmee een centrale rol in het behoud en de overdracht van de yungdrung-bön traditie.

Ponlop Tsanga Tenzin Rinpoche geeft sinds 2014 les in het westen. In dat jaar gaf hij in Nederland onderricht over de Vier Wielen van Dzogchen van Boeddha Tonpa Shenrab Miwoche. Momenteel is hij bezig aan een serie over de Gyalwa Chaktri, één van de belangrijkste praktische handboeken voor de beoefening. Zijn stijl van lesgeven is helder, betrokken en zeer toegankelijk.


De eerbiedwaardige Tulku Lobsang Rinpoche is een zeer geliefde Boeddhistische meester. Tulku Lobsang is een Tibetaanse lama en arts, afkomstig uit Amdo, Oost-Tibet. Op zijn 13de werd hij herkend als de incarnatie van de Nyentse lama, en kwam hij aan het hoofd van het Gelug klooster. Hij ontving heel intens onderricht in filosofie, geneeskunde en astrologie van de verschillende overdrachtslijnen.

Al gauw werd echter duidelijk dat zijn missie ergens anders lag. Om zijn leringen makkelijker toegankelijk te maken, reist hij de wereld rond om lezingen, workshops, retraites, consulten en opleidingen te geven in samenwerking met plaatselijke centra. Hij onderwijst methodes voor het bereiken van fysieke gezondheid, mentaal geluk en ontwikkeling van de geest. Hierbij volgt hij de weg van het midden, om bij iedereen de aangeboren wijsheid te doen opleven.

Zijn speciale bekwaamheden in de kunst van het helen en in de medische wetenschap, zijn spontane en compassievolle manier van onderwijzen, zijn vriendelijkheid en Boeddhistische wijsheid maken Tulku Lobsang een waardevolle intermediair van de Tibetaanse Boeddhistische cultuur en haar tradities.