Filmmiddag

Op zondag 8 oktober, 21 januari en 24 maart worden drie filmmiddagen georganiseerd met als centraal thema ‘mededogen’.

 

8 oktober 2023: Kundun

De film Kundun vertelt het levensverhaal van de huidige Dalai Lama. De Dalai Lama wordt door de Tibetanen ook wel Kundun genoemd, wat vertaald kan worden met ‘aanwezigheid’ of ‘heden’. Als 2-jarig jongetje werd Tenzin Gyatso ontdekt als de 14e reïncarnatie van de Dalai Lama. Op 4-jarige leeftijd werd hij vanuit zijn kleine geboortedorp naar de hoofdstad Lhasa gebracht om door boeddhistische monniken te worden opgeleid tot spiritueel en politiek leider van Tibet. Na de invasie van het Chinese leger in Tibet, vluchtte de Dalai Lama op 22-jarige leeftijd noodgedwongen naar India om in ballingschap te leven. Hij heeft van jongs af aan veel lijden meegemaakt. Het handelen van de Chinezen veroordeelt hij, maar hij voelt mededogen voor hen als mensen. Voor de Dalai Lama is mededogen een levenshouding die ontwikkeld kan worden door training in mindfulness: opmerkzaamheid, je bewust zijn van de ervaring in het huidige moment.

 

21 januari 2024: Steps of mindfulness

De tweede film is Steps of mindfulness. Mindfulness is door de Vietnamese zenmeester, boeddhistische monnik en vredesactivist Thich Nhath Hanh in het Westen verspreid: hij vergrootte de aandacht voor het begrip ‘mindfulness’ als middel voor het cultiveren van liefde en mededogen.  In deze film wordt Thich Nhath Hanh gevolgd op een reis naar India waar de wortels van het Boeddhisme liggen. Vergezeld door zijn monniken en nonnen bezoekt hij historische plaatsen, zoals Bodh Gaya, waar de Boeddha verlichting bereikte. Naast deze beelden zijn ook fragmenten van lezingen te horen. De film laat zien dat door het beoefenen van aandacht inzichten kunnen worden verkregen die het mogelijk maken om gedachten en daden te richten op het bevorderen van vrede. De film nodigt uit om de weg van mindfulness te volgen en daarmee mededogen te ontwikkelen.

 

24 maart 2024: Milarepa

De derde film gaat over één van de grootste Tibetaanse spirituele leraren: Milarepa. Milarepa leefde van 1052-1135. Er wordt gezegd dat hij de eerste was die de verlichting in één mensenleven heeft bereikt, ondersteund door het toepassen van geduld en doorzettingsvermogen. Milarepa verliest op jonge leeftijd zijn vader, waarna zijn oom en tante het familiefortuin afpakken. Teleurgesteld en woedend leert hij zwarte magie om zich te wreken. Als hij zich realiseert dat zijn acties dood en verderf zaaien, niet in de laatste plaats ook voor zijn eigen familie, komt hij tot inzicht. Hij betreedt het spirituele pad en heeft de vurige wens om leerling te worden van de Tibetaans boeddhistische leraar en vertaler Marpa. Dit gaat niet zonder slag of stoot: vele ontberingen moet hij doorstaan. De wrede behandeling van Marpa kan beschouwd worden als een daad vol liefde en mededogen.